بررسی مزایا و معایب نرم افزار‌های ویدئو کنفرانس رایگان

دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۴۰۰ , ۱۸:۴۲:۵۰ بعد از ظهر

بررسی مزایا و معایب نرم افزار‌های ویدئو کنفرانس رایگان

از گذشته­‌های دور تا به امروز که عصر تکنولوژی است، برقراری ارتباط از راه دور بین انسان­‌ها همواره چالش مهمی پیش روی بشر بوده است. اما این روزها نیاز به برقراری ارتباطی مناسب و مطلوب بسیار بیشتر از قبل احساس می‌­شود. با این حال با وجود پیشرفت روزافزون علم و به دنبال آن بدست آمدن تکنولوژی پیشرفته نسبت به گذشته، جنس این ارتباط تغییراتی یافته است. یکی از این تغییرات اساسی ارتباط دو سوی صوتی و تصویری است که در قالبی به نام ویدئو کنفرانس صورت می­‌گیرد. شرکت­‌های مهم و معتبر دنیا نرم افزار­های ویدئو کنفرانس رایگان مختلفی را برای این منظور طراحی نموده­‌اند. بسیاری از این نرم افزارهای رایگان ویدئو کنفرانس می‌تواند نیاز ما به یک ارتباط دوسویه را برطرف کند. در این مقاله می­‌خواهیم به معرفی این نرم افزارها بپردازیم و هر یک را بررسی کنیم تا با مزایا و معایب هر یک آشنا شویم.

انواع نرم افزار‌های ویدئو کنفرانس رایگان

انواع مختلفی از نرم افزارهای برای این منظور طراحی شده است. این نرم افزارها هم به صورت رایگان وجود دارند هم به صورت غیر رایگان که برای تهیه آن باید  هزینه کرد. اما متناسب با نیاز خود ما می توانیم با استفاده از نرم افزارهای رایگان ویدئو کنفرانس در بسیاری از هزینه‌های خود صرفه جویی کنیم. اما سوالی که پیش می­‌آید آن است که این نرم افزارهای رایگان ویدئو کنفرانس کدامند؟ در ادامه به معرفی برخی از مهم­ترین آن‌ها خواهیم پرداخت. نرم افزارهای رایگان ویدئو کنفرانس انواع مختلفی دارد که هر یک دارای ویژگی‌­های منحصر به فرد خود می‌­باشند. اکنون می‌خواهیم ۶ مورد از مهم­ترین نرم افزارهای ویدئو کنفرانس رایگان را معرفی کنیم.

۱-     Zoom
۲-     Zoho Meeting
۳-     TeamViewer
۴-     GoToMeeting
۵-     Skype
۶-     Google Hangouts

  •  

 

 
نرم افزار زوم یکی از نرم افزارهای رایگان ویدئو کنفرانس موجود است که توانایی­‌های مختلفی را دارا می‌­باشد. زوم توسط اریک یوان تأسیس شد که ایده توسعه این نرم‌افزار را در زمان دانش‌آموزی در کشور خودش چین، در سر پرورانده بود. زوم یکی از محبوب ترین­ نرم افزارهای ویدئو کنفرانس است که میلیون­‌ها کاربر در سراسر دنیا از ویژگی­‌های مختلف و متنوع آن استفاده می­‌کنند. در سال گذشته و سال اخیر به علت همه­‌گیری ویروس کرونا و قرنطینه عمومی موجب شد که مردم به ناچار به دورکاری، آموزش از راه دور و ارتباطات مجازی روی بیاورند. این موضوع باعث شد که تا فوریه ۲۰۲۰ زوم بیش از ۲/۲ میلیون کاربر بدست آورد. این تعداد بیش از تمام مشترکانی بود که در سال ۲۰۱۹ به آن پیوسته بودند. تنها در یکی از روزهای مارس ۲۰۲۰ نرم‌افزار زوم بیش از ۳۴۳ هزار بار بارگزاری شد. طبق برآورد این شرکت کاربران روزانه زوم از ۱۰ میلیون در دسامبر ۲۰۱۹ به حدود ۲۰۰ میلیون در مارس ۲۰۲۰ رسیدند. از ویژگی‌­های این محصول که یکی از نرم افزارهای رایگان ویدئو کنفرانس است، می­‌توان به امکان برگزاری جلسات یک به یک و گروهی اشاره کرد. جلسات یک به یک این‌گونه است که کاربر می­‌تواند علاوه بر تعامل همزمان با سایر شرکت کنندگان به طور مجزا با آنان ارتباط داشته باشد. با اینکه زوم یکی از برترین نرم افزارهای رایگان ویدئو کنفرانس است، برخی ایرادات به آن وارد است. باید خاطرنشان کرد که در نسخه رایگان این برنامه تنها ۱۰۰ شرکت کننده را برای مدت ۴۰ دقیقه طراحی گردیده است که از ایرادات آن به شمار می‌­رود. ممکن است این مشکل در نسخه­‌های بعدی ارائه شده آن برطرف گردد. همچنین نباید از عدم زیبایی چینش و قالب کاربری آن به سادگی عبور کرد. این موضوع گاها ممکن است از نظر زیبایی­‌شناسی به مذاق برخی افراد خوش نیاید.
 

برنامه Google Hangouts یکی از معروف­‌ترین نرم افزارهای ویدئو کنفرانس رایگان موجود در این عرصه است. این برنامه یک نرم افزار ارتباطی است که گوگل آن را در تاریخ ۱۵ می۲۰۱۳ معرفی کرد. این نرم ‌افزار برای جایگزینی Google Talk ,Google+ Messenger و سرویس چت ویدئویی Google+ Hangout معرفی شد. Google Hangouts  از برترین نرم افزارهای رایگان در این حوزه می‌باشد که ویژگی­‌های متعددی دارد که به طور خلاصه به مهم‌­ترین آن‌ها اشاره می­‌کنیم.

  • امکان ارسال پیام متنی، صوتی و تصویری
  • امکان راه‌اندازی اتاق گفتگو
  • امکان ارسال پیام به طور همزمان به چندین نفر
  • امکان ذخیره پیام‌های ارسالی در History
  • پشتیبانی از ارسال لینک
  • دعوت دوستان به Hangouts از طریق اس ام اس
  • امکان مشاهده دوستانی که از Google Hangouts استفاده می‌کنند.
  • امکان استفاده از Google Voice در برقراری و دریافت تماس
  • امکان دریافت و ارسال تصاویر GIF
  •  امکان استفاده از شکلک یا اموجی 

البته برخی از این ویژگی­‌ها در تعدادی دیگر از نرم افزارهای رایگان ویدئو کنفرانس وجود دارد. اما یکی از ایرادات اساسی آن امکان چت ویدئویی همزمان حداکثر با ۳۲ نفر است. که این موضوع می­‌تواند برای کاربرد­های وسیع، دست و پا گیر باشد.

 
سومین مورد از نرم افزارهای ویدئو کنفرانس مجانی، Zoho Meeting است.  Zoho یک مجموعه از نرم افزارهای آنلاین است که بصورت رایگان در اختیار همگان قرار داده شده، که یکی از این موارد Zoho Meeting است. این سرویس شامل ابزارهای مختلف و کاربردی می باشد که می تواند جایگزین مناسبی برای نرم افزارهای نصبی خود بر روی سیستم باشند. به عبارت دیگر مجموعه نرم ‌افزارهای Zoho مثالی از رایانش ابری می‌باشند که نرم‌ افزارها در محیط سرور به جای کامپیوتر شخصی پشتیبانی می‌شوند و کاربر از طریق مرورگر به آن‌ها دسترسی پیدا می‌کند.  برای استفاده از این سرویس آنلاین باید ابتدا در سایت ثبت نام نمایید و سپس می توانید با ورود به محدوده خود به انجام کارهای خود در اینترنت بپردازید. نرم افزار Zoho Meeting به عنوان یکی از نرم افزارهای کنفرانس ویدئویی در کنار تمامی ویژگی­های مثبت خود مشکلاتی را نیز دارد. یکی از این مشکلات این است که برای استفاده از برخی ویژگی­های آن باید هزینه پرداخت کرد. البته به طور کلی سرویس‌های Zoho در شرایط حداقلی رایگان می‌باشند و در برخی گزینه‌های اضافه شما باید هزینه آن را بپردازید.
 
نرم افزار TeamViewer از دیگر نرم افزارهای ویدئو کنفرانس است که بصورت رایگان ارائه می‌شود و مقبولیت مناسبی دارد. اما بزرگترین ایراد آن این است که نرم‌  افزار تیم‌ویوئر IP  ایران را بلاک کرده ‌است و امکان استفاده از این نرم ‌افزار در ایران وجود ندارد.
 
 GoToMeeting یک سرویس میزبان وب است که به بازار عرضه شده است. این یک بسته نرم افزاری جلسه، اشتراک دسک تاپ و کنفرانس ویدیویی است که کاربر را قادر می‌سازد تا با سایر کاربران رایانه، مشتریان یا همکاران از طریق اینترنت در زمان واقعی است. این برنامه این توانایی را دارد تا بتواند جلسات و نیاز ارتباطی شما را در قالب ویدیو کنفرانس به صورت آنلاین با کیفیت HD پاسخگو باشد. از ویژگی‌­های آن می­‌توان به امنیت بالا و پرسرعت بودن، امکان ضبط و پخش، قابلیت به اشتراک گذاری فایل‌­ها و امکان چت آنلاین اشاره کرد. GoToMeeting  با اینکه یکی از برترین نرم افزارهای رایگان در حوزه ویدئو کنفرانس می‌باشد اما در کنار تمامی ویژگی­‌های مثبت خود نکات منفی را نیز دربر دارد. به عنوان مثال در اشتراک گذاری صفحات در ویدئو کنفرانس نسبت به برخی از رقبای خود مانند Zoom از توانایی کمتری برخوردار است، یا برای برنامه­‌ریزی و تنظیم جلسات این نرم افزار نسبت به برخی دیگر از برنامه­‌های مشابه خود، داری ضعف قابل مشاهده خواهد بود. به عبارتی اگر شما بخواهید جلسات برنامه­‌ریزی شده خود را به گوگل یا تقویم یاهو ارسال نمایید، این نرم افزار پاسخگوی نخواهد بود.
  • نرم افزار Skype

 
 یکی از محبوب­ترین­‌های این عرصه  نرم افزار Skype است. اسکایپ که از محبوب­ترین نرم افزراهای ویدئو کنفرانس است، توسط نیکلاس زنشتروم سوئدی و جانوس فریس دانمارکی ایجاد شد. برنامه اسکایپ تا انتهای سال ۲۰۰۹ میلادی بیش از ۵۰۰ میلیون کاربر داشته‌است. شاید بتوان گفت Skype شناخته شده ترین نرم افزارهای ویدئو کنفرانس رایگان است. اسکایپ نرم‌افزاری است که به کاربران این توانایی را می‌دهد تا به وسیله صوت و تصویر تماس تلفنی برقرار کند. تماس تلفنی و ویدئویی بین کاربران اسکایپ کاملاً رایگان است و برای تماس با تلفن ثابت و تلفن موبایل نیاز به خرید اعتبار می‌باشد. همچنین این برنامه امکانات مختلف دیگری مانند پیام‌رسان فوری، انتقال فایل، ویدئو کنفرانس و پست صوتی در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

ما در این مقاله سعی کردیم مهم­ترین و در عین حال معروف­ترین نرم افزارهای ویدئو کنفرانسی که بصورت رایگان ارائه می‌شود را بررسی کنیم. اما نرم افزارهای رایگان ویدئو کنفرانس تنها به این­‌ها ختم نمی‎‎‎‌­شود. از دیگر نرم افزارهای ویدئو کنفرانس می‌­توان به Pexip ،Livestorm ،RingCentral Video ،ezTalks Meetings Cisco Webex  Apache OpenMeetings ،join.me اشاره کرد.

آوا ارتباط سیما نما

 

 

شرکت خدمات پاسارگاد